Vesitilanne ja vesivarat

Yhdistetyn kuivuusindeksin menetelmäkuvaus

Raportissa on kuvattu yhdistetyn kuivuusindeksin laskenta. Indeksi yhdistää meteorologisia ja hydrologisia kuivuusindeksejä ja sitä voidaan hyödyntää Tulvakeskuksen valtakunnallisessa kuivuuden seurannassa.

Reviderat förslag till områden med översvämningsrisk i Nyland 2024

De reviderade förslagen för betydande översvämningsriskområden för åren 2024–2030, inklusive identifierade övriga översvämningsriskområden, baserade på samrådet.

Sammandrag av responsen från samrådet, förslag till områden med översvämningsrisk i Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten

Sammandrag av responsen från samrådet 15.3.2024–17.6.2024 kring den preliminära bedömningen av översvämningsriskerna och granskningen av förslaget till områden med betydande översvämningsrisk.

Reviderat förslag till områden med översvämningsrisk i Österbotten, Södraösterbotten och Mellersta Österbotten

De reviderade förslagen för betydande översvämningsriskområden för åren 2024-2030, inklusive identifierade övriga översvämningsriskområden, baserade på samrådet.

Gulahus: Evttohus Lappi mearkkašahtti dulveriskaguovlun 2024

Gulahus: Evttohus Lappi mearkkašahtti dulveriskaguovlun ja dulveriskkaid hálddašanplánaid ja birasčilgehusa válmmastallan 2024 (kuulutus ehdotuksesta Lapin tulvariskialueiksi 2024, pohjoissaame)

Vesihuolto

Kiinteistökohtaisten jäteveden käsittelyjärjestelmien käyttötutkimus Imatran seudulla

Tutkimustiivistelmä Kiinteistökohtaisten jäteveden käsittelyjärjestelmien käyttötutkimus Imatran seudulla -tutkimuksesta. Tutkimuksessa tehtiin useiden erilaisten jätevesien käsittelyjärjestelmien toimivuuden seurantaa.

Pohjavedenottamot ja rantaimeytyminen : Valtakunnallinen yleistarkastelu

Selvityksen keskeisenä tavoitteena oli tarkastella miten pohjavedenottamot sijoittuvat suhteessa pintavesiin sekä arvioida yleisluonteisesti, lähinnä paikkatietotarkastelun perusteella, voiko niille imeytyä vettä vesistöistä tai merestä.

Pienten pohjavesilaitosten ylläpito ja valvonta

Tämä opas on tarkoitettu pienten pohjavesilaitosten hoitajille. Se sisältää tietoa pohjaveden muodostumisesta, pohjavesiä uhkaavista riskeistä ja niiden hallinnasta, talousveden valmistukseen liittyvistä ohjeista ja määräyksistä, vesilaitostekniikasta sekä pohjavesilaitoksen ylläpidosta ja omavalvonnasta.

Vuosien 2002-2003 poikkeuksellisen kuivuuden vaikutukset

Selvityksessä on arvioitu vuosien 2002 ja 2003 poikkeuksellinen kuivuuden vaikutuksia vesivarojen käyttöön, maa- ja metsätalouteen, kiinteistöihin ja vesien tilaan.

Toiminta-alueen hyväksyminen

Päätöksen toiminta-alueesta tekee yleensä kunnanvaltuusto. Toiminta-aluepäätöksen tekee kunnanvaltuusto tai muu kunnan hallintosäännössä määrätty toimielin. Päätös on aina perusteltava. Perusteluissa on ilmoitettava, mitkä seikat ja selvitykset ovat vaikuttaneet ratkaisuun sekä mainittava sovelletut säännökset.

Vesien kestävä käyttö

Pirkanmaan säännöstelykatsaus 2023-2024

Pirkanmaan keskeisten järvien säännöstelysuositusten toteutuminen 10/2022-09/2024

Lomakepohja vakuutusyhtiöille poikkeuksellisuuden arvioinnin tilaamista varten

Lomakepohja tulvan poikkeuksellisuuslausunnon tilaamiseksi ja tietojen toimittamiseksi Suomen ympäristökeskukseen arvioinnin tueksi.

Kalatiestä kohti koko virtavesiympäristön huomioivaa ratkaisua

Tähän kirjallisuuskatsaukseen on koottu ajankohtaista tutkimukseen perustuvaa tietoa luonnonmukaisten ohitusuomien hyödyistä ja haasteista.

Opas viranomaiselle yhteisestä ojitusinvestoinnista

Nykyinen peruskuivatuksen tukijärjestelmä päättyi vuoden 2022 lopussa. Kansallinen peruskuivatuksen tukijärjestelmä oli vanhentunut ja päällekkäinen mm. kosteikkotukien kanssa sekä on myös vaikeasti sovitettavissa EU:n valtiontukijärjestelmään.

Vuodesta 2023 lähtien peruskuivatusta tuetaan yhteisenä ojitusinvestointina, osana maatilan investointitukea, jolla jo tuetaan muita maatalouden rakentamisinvestointeja ja esimerkiksi salaojitusta. Näin peruskuivatuksen tukeminen on investointitukena osana maatalouden rakennetukijärjestelmää.

Luonnonmukaiset ratkaisut vesienhoidossa

Luonnonmukaiset ratkaisut vesienhoidossa -opas on laadittu yleistajuiseksi koosteeksi ongelmista ja niihin räätälöidyistä luonnonmukaisista ratkaisuista osana kokonaisvaltaista vesienhoitoa. Opas ei sisällä kaikkia olemassa olevia vesienhoidon menetelmiä, vaan se on koottu tietopaketiksi käytännön kokemusten pohjalta.

Vesien tila ja kunnostus

Ympäristöarvojen huomioiminen ojitushankkeissa luonnonmukaisten menetelmien avulla

Yhteisen ojituksen tuki on osa maatilan investointitukia, joilla tuetaan myös muita maatalouden rakentamishankkeita. Uuden tukijärjestelmän tavoitteena on se, että hankkeissa huomioidaan peltojen kuivatustilan paranemisen lisäksi ojituksesta aiheutuvien vahinkojen ja haittojen ehkäiseminen. Mitä monipuolisemmin hankkeessa on käytetty tarkoituksenmukaisia ja hankealueelle sopivia ratkaisuja, sitä myönteisempi vaikutus sillä on vesiensuojeluun ja vesitalouteen. Oheisiin toimenpidekortteihin on kuvattu menetelmiä, joilla edellä mainittuja ojitussuunnitelman tarkoituksenmukaisia ehtoja voidaan hankkeessa täyttää.

Stöd för gemensamma dikningsprojekt

Det nationella stödet för grundtorrläggning upphörde vid utgången av 2022. Stödet hör nu till de EU-finansierade jordbruksstöden. Stödet för gemensamma dikningsprojekt ingår i investeringsstödet genom vilket andra byggprojekt inom jordbruket redan stöds.

Tietokortti: Vesienhallinnan hyvät käytännöt suometsissä

Tietokortti vesienhallinnan hyvistä käytännöistä suometsissä. Suometsien vesienhallinta vaatii kivennäismaita enemmän suunnittelua ja investointeja. Toimenpiteillä on merkittävä vaikutus veden pidättämiseen ja vesistökuormitukseen.

Tietokortti: Pidennetty kiertoaika metsätaloudessa

Tietokortti pidennetyn kiertoajan käytöstä ja vaikutuksista metsätaloudessa. Pidennetyllä kiertoajalla tarkoitetaan metsänkasvatustapaa, jossa sovelletaan suosituksia pidempiä kiertoaikoja. Sopivan kiertoajan valintaan vaikuttavat sekä metsätyyppi että metsän sijainti ja terveydentila.

Tietokortti: Oikein ajoitettu metsänhoito

Tietokortti kertoo oikein ajoitettujen metsänhoitotoimien vaikutuksista. Mukana on metsänlannoitus, turvemaiden tuhkalannoitus, kasvatuslannoitus ja muut hoitotyöt.