Vesitilanne ja vesivarat

Pohjavesien suojelu kotitalouksissa -esite

Pohjavesien suojelu sekä talousveden laadun ja määrän turvaaminen onnistuu vain ennakoimalla. Siksi on tiedettävä, miten kotitalouksissa kannattaa toimia. Suomen keskeiset pohjavesiasiantuntijat kokosivat yhdessä tietoa ja ohjeita kotitalouksille ja muille toimijoille.

Hulevesitulvariskien alustava arviointi

Kuntien tulee tehdä hulevesistä aiheutuvien tulvariskien alustava arviointi. Arvioinnin perusteella nimetään merkittävien hulevesitulvien riskialueet. Jos kunnassa on hulevesitulvan merkittävä tulvariskialue, kunnan pitää laatia alueelle tulvavaarakartta ja tulvariskikartta sekä tehdä tulvariskien hallintasuunnitelma.

Tulvariskien hallinnan indikaattorit

Tulvariski-indikaattorit ovat tulvariskien hallinnan apuvälineitä. Niiden avulla seurataan tulvariskien hallinnan onnistumista: miten tulvariskit kehittyvät ja kuinka hyvin tulviin varaudutaan ja sopeudutaan.

Tulvariskien hallinnan suunnittelun materiaalia

Tähän tietokorttiin on koottu tulvariskien hallinnan suunnitteluprosessia koskevaa opasmateriaalia ja taustadokumentteja. Materiaalin tarkoituksena on toimia lähinnä tulvariskien hallintasuunnittelmien valmistelusta vastaavien ELY-keskusten ja tulvaryhmien työn tukena.

Liite 4: Vesihuollon paikkatietomerkinnät – style tyylitiedosto

Kyseessä on Toiminta-alueen tietosisältö, organisaation sijainti ja vesihuollon merkinnät -suosituksen liite 4 style tiedostona.

Vesihuolto

Toiminta-alueen hyväksyminen

Päätöksen toiminta-alueesta tekee yleensä kunnanvaltuusto. Toiminta-aluepäätöksen tekee kunnanvaltuusto tai muu kunnan hallintosäännössä määrätty toimielin. Päätös on aina perusteltava. Perusteluissa on ilmoitettava, mitkä seikat ja selvitykset ovat vaikuttaneet ratkaisuun sekä mainittava sovelletut säännökset.

Toiminta-aluekartta

Toiminta-alueet tulee esittää kartalla ja rajauksen tulee olla yksiselitteinen. Kartan tulee olla saatavilla yleisessä tietoverkossa.

Lausuntopyynnöt ja kuulemiset

Kiinteistön omistajille ja haltijoille tulee antaa tilaisuus tulla kuulluksi ennen toiminta-alueen hyväksymistä tai muuttamista. Lausunnot tulee pyytää valvontaviranomaisilta sekä tarvittaessa myös laitokselta.

Toiminta-alueen vireillepano ja tiedottaminen

Toiminta-alueasian voi laittaa vireille kunta, vesihuoltopalveluita toteuttava toimija tai esimerkiksi ELY-keskus. Ennen toiminta-alueen hyväksymistä tai muuttamista asiasta on tiedotettava riittävässä laajuudessa.

Toiminta-alueen valmistelu ja laatiminen

Esityksen toiminta-alueesta tekee yleensä vesihuoltolaitos tai muu vesihuoltopalveluita tuottava toiminnanharjoittaja. Mikäli laitos ei tee esitystä, esityksen voi tehdä myös kunta. Toiminta-alue-esityksen huolellinen laatiminen edellyttää vesihuoltolaitoksen ja kunnan välistä aktiivista yhteydenpitoa ja vuorovaikutusta. Alkuvaiheessa on tarpeen sopia myös tietojen selvittämis-, kokoamis- ja laatimisvastuista.

Vesien kestävä käyttö

Tietokortti: Kosteikko

Tietokortti kertoo kosteikon rakentamisesta ja sen vaikutuksista. Kosteikko voidaan rakentaa patoamalla ja tarpeen vaatiessa myös kaivamalla.

Tietokortti: Kevennetty muokkaus ja suorakylvö maataloudessa

Tietokortti kertoo kevennetyn muokkauksen käytöstä ja vaikutuksista maataloudessa. Kevennetyssä muokkauksessa maata muokataan mahdollisimman vähän ja kasvinjätteet mullataan maan pintakerroksiin. Suorakylvössä satokasvi kylvetään suoraan edellisen satokasvin sänkeen ilman muokkausta.

Tietokortti: Eloperäiset maanparannusaineet maataloudessa

Tietokortti kertoo eloperäisten maanparannusaineiston käytöstä ja vaikutuksista viljelyssä. Eloperäiset maanparannusaineet jaetaan ravinnepitoisiin ja niukkaravinteisiin maanparannusaineisiin. Niiden vaikutukset näkyvät vasta useamman vuoden kuluttua, mutta ovat pitkäaikaisia.

Tuki yhteiselle ojitusinvestoinnille

Kansallinen peruskuivatuksen tukimuoto päättyi vuoden 2022 lopussa. Peruskuivatustoiminnan tukeminen kuuluu jatkossa EU-rahoitteisiin maataloustukiin. Yhteisen ojituksen tuki on osa maatilan investointitukia, joilla tuetaan jo muita maatalouden rakentamishankkeita

Finansiering av grundtorrläggningsprojekt

För att genomföra ett grundtorrläggningsprojekt är det möjligt att ansöka om investeringsstöd för jordbruk för en gemensam dikningsinvestering. Understödet söks elektroniskt från NTM-centralen via Livsmedelsverkets e-tjänst Hyrrä. Projektet som beviljas understöd ska främja miljöns tillstånd och ett hållbart produktionssätt.

Vesien tila ja kunnostus

Tietokortti: Vesienhallinnan hyvät käytännöt suometsissä

Tietokortti vesienhallinnan hyvistä käytännöistä suometsissä. Suometsien vesienhallinta vaatii kivennäismaita enemmän suunnittelua ja investointeja. Toimenpiteillä on merkittävä vaikutus veden pidättämiseen ja vesistökuormitukseen.

Tietokortti: Pidennetty kiertoaika metsätaloudessa

Tietokortti pidennetyn kiertoajan käytöstä ja vaikutuksista metsätaloudessa. Pidennetyllä kiertoajalla tarkoitetaan metsänkasvatustapaa, jossa sovelletaan suosituksia pidempiä kiertoaikoja. Sopivan kiertoajan valintaan vaikuttavat sekä metsätyyppi että metsän sijainti ja terveydentila.

Tietokortti: Oikein ajoitettu metsänhoito

Tietokortti kertoo oikein ajoitettujen metsänhoitotoimien vaikutuksista. Mukana on metsänlannoitus, turvemaiden tuhkalannoitus, kasvatuslannoitus ja muut hoitotyöt.

Tietokortti: Metsätuhojen ennaltaehkäisy

Tietokortti kertoo metsätuhojen ennaltaehkäisystä ja sen vaikutuksista. Metsätuhoja voidaan ennaltaehkäistä sekapuustoa suosimalla, oikein kohdennetuilla metsänhoitotoimilla ja valitsemalla kasvupaikalle soveltuvia puulajeja.

Tietokortti: Jatkuva kasvatus metsätaloudessa

Tietokortti jatkuvan kasvatuksen käytöstä ja vaikutuksista metsätaloudessa. Jatkuva kasvatus soveltuu rehevämmille turvemaille kivennäismaita paremmin, sillä uudistuminen perustuu luontaisen taimettumisen ylläpitämään alikasvokseen.