Vesitilanne ja vesivarat

Naturenliga lösningar inom vattenvården

Luonnonmukaiset ratkaisut vesienhoidossa -opas on laadittu yleistajuiseksi koosteeksi ongelmista ja niihin räätälöidyistä luonnonmukaisista ratkaisuista osana kokonaisvaltaista vesienhoitoa. Opas ei sisällä kaikkia olemassa olevia vesienhoidon menetelmiä, vaan se on koottu tietopaketiksi käytännön kokemusten pohjalta.

Vantaan kaupungin tulvaohje

Asukkaiden ja omaisuuden suojaaminen tulvavaara-alueilla Vantaalla.

Helsingin kaupungin tulvaohje

Asukkaiden ja omaisuuden suojaaminen tulvavaara-alueilla Helsingissä.

Pientalon tulvaturvallisuusopas – Kymenlaakso

Tämä Kymenlaakson pelastuslaitoksen laatima opas antaa tietoa mitä tulisi huomioida ja miten tulisi toimia ennen tulvaa, tulvan aikana ja sen jälkeen.

Pientalon tulvaturvallisuusopas – Pohjois-Pohjanmaa

Tämä tulvaturvallisuusopas on suunnattu Pohjois-Pohjanmaan maakunnan asukkaille. Oppaassa annetaan tietoa siitä, miten jokainen meistä voi varautua äkillisiin tulviin sekä ohjeita siihen, mitä tulisi ottaa huomioon ja miten voi toimia ennen tulvaa, tulvan aikana ja sen jälkeen.

Vesihuolto

Riskhantering i produktionskedjan för hushållsvatten – NTM-centralens roll

Syftet med denna instruktion är att förtydliga NTM-centralens roll i utarbetandet av en riskhanteringsplan för vattenverken. Vattenverket gör upp en riskhanteringsplan och håller den uppdaterad på samma sätt som tidigare. Hälsoskyddsmyndighetens roll i utarbetandet av vattenverkets riskhantering förblir oförändrad.

Talousveden tuotantoketjun riskienhallinta – ELY-keskuksen rooli

Tämän ohjeen tarkoituksena on selventää ELY-keskuksen roolia vesilaitoksen riskienhallintasuunnitelman laatimisessa. Vesilaitos tekee riskinhallintasuunnitelman ja pitää sen ajan tasalla kuten aiemminkin. Terveydensuojeluviranomaisen rooli vesilaitoksen riskienhallinnan laatimisessa pysyy ennallaan.

Upplysning utan begäran – Uppfyllande av upplysningsskyldigheten

NTM-centralens anvisningar om upplysning utan begäran.

Pyytämättä tiedottaminen – Tiedottamisvelvollisuuden täyttäminen

ELY-keskuksen laatima ohje pyytämättä tiedottamisesta.

Plan för beredskap för störningssituationer

Anvisningar om beredskapsplan för vattenförsörjningsavbrott utarbetad av ELY-centralen.

Vesien kestävä käyttö

Opas viranomaiselle yhteisestä ojitusinvestoinnista

Nykyinen peruskuivatuksen tukijärjestelmä päättyi vuoden 2022 lopussa. Kansallinen peruskuivatuksen tukijärjestelmä oli vanhentunut ja päällekkäinen mm. kosteikkotukien kanssa sekä on myös vaikeasti sovitettavissa EU:n valtiontukijärjestelmään.

Vuodesta 2023 lähtien peruskuivatusta tuetaan yhteisenä ojitusinvestointina, osana maatilan investointitukea, jolla jo tuetaan muita maatalouden rakentamisinvestointeja ja esimerkiksi salaojitusta. Näin peruskuivatuksen tukeminen on investointitukena osana maatalouden rakennetukijärjestelmää.

Luonnonmukaiset ratkaisut vesienhoidossa

Luonnonmukaiset ratkaisut vesienhoidossa -opas on laadittu yleistajuiseksi koosteeksi ongelmista ja niihin räätälöidyistä luonnonmukaisista ratkaisuista osana kokonaisvaltaista vesienhoitoa. Opas ei sisällä kaikkia olemassa olevia vesienhoidon menetelmiä, vaan se on koottu tietopaketiksi käytännön kokemusten pohjalta.

Carbon handprint guide V. 2.0. Applicable for environmental handprint

A handprint refers to the beneficial environmental impacts that organisations can achieve and communicate by offering products and services that reduce the footprints of others.

Kalankasvatuksen ympäristönsuojeluohje

Ympäristöministeriön vuonna 2020 julkaisemaan ohjeeseen on koottu viranomaisia ja toiminnanharjoittajia tukevaa ohjeistusta ja hyviä käytäntöjä.

Årssammandrag över anmälningar om lagring av gödsel i stack

Den kommunala miljövårdsmyndigheten meddelar årligen närings-, trafik- och miljöcentralen (NTM-centralen) om inkomna övervakningsanmälningar i anslutning till lagring av gödsel.

Vesien tila ja kunnostus

Ympäristöarvojen huomioiminen ojitushankkeissa luonnonmukaisten menetelmien avulla

Yhteisen ojituksen tuki on osa maatilan investointitukia, joilla tuetaan myös muita maatalouden rakentamishankkeita. Uuden tukijärjestelmän tavoitteena on se, että hankkeissa huomioidaan peltojen kuivatustilan paranemisen lisäksi ojituksesta aiheutuvien vahinkojen ja haittojen ehkäiseminen. Mitä monipuolisemmin hankkeessa on käytetty tarkoituksenmukaisia ja hankealueelle sopivia ratkaisuja, sitä myönteisempi vaikutus sillä on vesiensuojeluun ja vesitalouteen. Oheisiin toimenpidekortteihin on kuvattu menetelmiä, joilla edellä mainittuja ojitussuunnitelman tarkoituksenmukaisia ehtoja voidaan hankkeessa täyttää.

Stöd för gemensamma dikningsprojekt

Det nationella stödet för grundtorrläggning upphörde vid utgången av 2022. Stödet hör nu till de EU-finansierade jordbruksstöden. Stödet för gemensamma dikningsprojekt ingår i investeringsstödet genom vilket andra byggprojekt inom jordbruket redan stöds.

Kastelu peltoviljelyssä -julkaisu

Luonnonhoidon koulutusyhdistys ry ja Salaojayhdistys ry ovat yhteistyössä juuri julkaisseet Kastelu peltoviljelyssä -julkaisun. Julkaisun tavoitteena on tuoda esille ja koota peltoviljelyssä toteutettuun kasteluun liittyvää tietoa sekä auttaa kastelun suunnitteluun ja toteutukseen liittyvissä pohdinnoissa. Julkaisu on suunnattu ensisijaisesti maanviljelijöille ja neuvojille.

Ruokaa särjestä -reseptit

Lähikalan – erityisesti särkien – syöminen on todellinen ekoteko. Särkien poistaminen järvistä vähentää järvien rehevöitymistä. Tämä reseptivihko on koottu Marttojen särkiruokakilpailusta (2000) ja Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiön kalaruokakursseilta (2016).

Rannikon pienvesien kunnostusopas – fladat, kluuvi-fladat ja kluuvit, sekä niiden laskupurot

Rannikon pienvedet, eli fladat, kluuvifladat, kluuvit, kluuvijärvet ja niihin liittyvät purot, ovat uhanalaisia luontotyyppejä, joita uhkaavat monet paineet. Opas tarjoaa tietoa ja tukea rannikon pienvesien kunnostamiseen suunnittelusta toteutukseen.