Syftet med denna instruktion är att förtydliga NTM-centralens roll i utarbetandet av en riskhanteringsplan för vattenverken. Vattenverket gör upp en riskhanteringsplan och håller den uppdaterad på samma sätt som tidigare. Hälsoskyddsmyndighetens roll i utarbetandet av vattenverkets riskhantering förblir oförändrad.
Tämän ohjeen tarkoituksena on selventää ELY-keskuksen roolia vesilaitoksen riskienhallintasuunnitelman laatimisessa. Vesilaitos tekee riskinhallintasuunnitelman ja pitää sen ajan tasalla kuten aiemminkin. Terveydensuojeluviranomaisen rooli vesilaitoksen riskienhallinnan laatimisessa pysyy ennallaan.
NTM-centralens anvisningar om upplysning utan begäran.
ELY-keskuksen laatima ohje pyytämättä tiedottamisesta.
Anvisningar om beredskapsplan för vattenförsörjningsavbrott utarbetad av ELY-centralen.
Rengaskaivon oikeanlaisella rakentamisella turvataan kaivon pitkäaikainen toiminta. Esite havainnollistaa kaivonrenkaiden oikeaa asennustapaa.
Katsaus kuvaa juomaveden desinfiointiaineissa käytettävien biosidisten tehoaineiden hyväksyntätilanteen vuoden 2023 alussa ja listaa myönnettyjen biosidivalmistelupien tilanteen sekä opastaa, mistä rekistereistä tilanteen kehittymistä voi seurata. Katsauksen perusteella Tukes laatii ohjeistusta verkkosivuille ja muuta tietoaineistoa vesialan
toimijoille.
Vesihuollon tietojärjestelmään (VEETI) kirjaudutan Suomi.fi -tunnuksilla.
I VEETI samlas årligen de viktigaste uppgifterna och nyckeltalen från Finlands vattentjänstverk.
VEETIin kerätään vuosittain keskeisimmät tiedot ja tunnusluvut Suomen vesihuoltolaitoksilta.
Liittymätiedot voidaan tarkastaa yhdistämällä vesihuoltolaitoksen asiakastietoja kunnan rakennus- ja huoneistotietoihin paikkatietomenetelmien avulla. Tarkastamisen jälkeen tiedot korjataan eri rekistereihin tarpeellisilta osin. Lisäksi on sovittava yhtenäisistä menettelytavoista jatkossa kunnan ja vesihuoltolaitosten kesken tietojen ylläpitämiseksi ajan tasalla. Menettelyllä varmistetaan, että luotettavat vesihuollon liittymätiedot ovat kattavasti saatavissa eri toimijoiden kesken eri käyttötarkoituksia varten.
Kyseessä on Toiminta-alueen tietosisältö, organisaation sijainti ja vesihuollon merkinnät -suosituksen liite 4. Liitteessä esitellään toiminta-alueiden ja vesihuollon organisaation sijainnin merkinnät. Samalla esitetään suosituksia siitä, kuinka erilaiset merkkityypit tulisi esittää, jotta niiden tarkastelu paikkatiedossa tai tulostettavalla kartalla olisi mahdollisimman käytännöllistä.
Kyseessä on Toiminta-alueen tietosisältö, organisaation sijainti ja vesihuollon merkinnät -suosituksen liite 3 excel -tiedostona. Paikkatietoaineistoja yhdistettäessä ominaisuustiedot siirtyvät lisättävän aineiston mukana olemassa olevaan aineistoon automaattisesti vain silloin, kun ne on laadittu kummassakin aineistossa samalla tavalla. Tämän vuoksi ominaisuustietotaulukon otsikot pitää olla identtiset. Ominaisuustietojen siirtämisessä käytetään apuna aineiston siirron varmistamiseksi liitteenä olevaa toiminta-alueen ominaisuustietotaulukkoa.
Tämä suositus ohjeistaa toiminta-aluetiedon laatimisen paikkatietona siten, että eri laitosten
toiminta-alueet ovat käytettävissä yhdessä järjestelmässä. Suositus sisältää ehdotuksen
vesihuollon toiminta-alueiden tietosisällöstä ja esitystavasta paikkatietomuodossa. Samalla
annetaan suositus vesihuolto-organisaation sijaintipisteen (organisaatiopiste) määrittämistavoista erilaisissa tapauksissa.
Mallipiirrokset: jäteveden saostussäiliö, jakokaivo, maahanimeyttämö, maasuodattamo, kokoomakaivo
Strategia esittelee lyhyesti keskeiset vesitaloustehtävien toimintaympäristön muutostekijät sekä vision: puhdasta vettä, turvallisuutta ja hyvinvointia.
Oppaassa käsitellään vesihuollon eri toimijoiden vesihuoltolain mukaisia velvollisuuksia ja oikeuksia. Kunnan tehtävänä on kehittää vesihuoltoa alueellaan ja tarvittaessa järjestää vesihuollon palvelut määrittämällä vesihuoltolaitokselle toiminta-alue. Vesihuoltolaitoksen tulee huolehtia vesihuollosta toiminta-alueellaan, ja kiinteistön omistajan tai haltijan on pääsäännön mukaan liitettävä kiinteistö vesihuoltolaitoksen verkostoon.
Ohjeita kaivoveden laadun tutkituttamiseen.
Kysymyksiä kaivoveden ja pohjaveden laadusta sekä kaivoveden määrästä, likaantumisesta, tutkimisesta ja käsittelystä.
Ohjeita kaivon ympärivuotisiin huoltotoimiin.
Ohjeita kaivon rakentamiseen liittyen.
Ohjeita kaivon paikan valintaan.
Julkaisussa on yleistietoa jätevesien kiinteistökohtaisesta käsittelystä sekä ohjeita omaseurantaan, huoltoon ja ylläpitoon.
Oppaassa esitellään Vantaanjoen vesistöalueen kartoitushankkeen tuloksia sekä annetaan toimenpidesuosituksia puhdistamoiden hoitajille sekä valvonnasta vastaaville kuntien viranomaisille.
Huolto-opas on tarkoitettu pienpuhdistamoiden omistajille ylläpidon ja huollon tueksi. Oppaassa on käyty läpi pienpuhdistamon toiminta, tarkkailu, häiriötilanteet sekä huollon periaatteet.
Koncis avloppsvattenguide om alternativen för fastighetsspecifika system, avloppsvattnets miljökonsekvenser och lagstiftningen.
Tiivis jätevesiopas kiinteistökohtaisten järjestelmien vaihtoehdoista, jätevesien ympäristövaikutuksista sekä lainsäädännöstä.
I denna publikation behandlas den nya lagstiftningen från 2017 och andra aktuella författningar och bestämmelser som påverkar hanteringen av avloppsvatten i glesbydsområden samt deras tillämpning i praktiken. I publikationen beskrivs hanteringskraven på avloppsvatten i glesbebyggelse och hur dessa krav kan uppfyllas.
Julkaisussa käsitellään uutta, vuoden 2017 lainsäädäntöä ja muita ajantasaisia haja-asutuksen jätevesien käsittelyyn vaikuttavia säädöksiä ja määräyksiä sekä niiden soveltamista käytäntöön. Julkaisussa kuvataan haja-asutuksen jätevesien käsittelyvaatimuksia ja sitä, miten vaatimukset voidaan täyttää.
Tärkeimmät kaivovedestä tutkittavat aineet ja ominaisuudet sekä kuvaus niiden merkityksestä. Kaivoveden laatu olisi hyvä tarkistuttaa normaalioloissa 3–6 vuoden välein.
Ohjeessa kerrotaan vastauksia yleisiin kysymyksiin kaivon huollosta ja kunnostuksesta.
I anvisningen beskrivs i korthet de olika arbetsskedena i byggandet av en schaktbrunn.
Ohjeessa kerrotaan lyhyesti rengaskaivon rakentamisen työvaiheet
Tähän oppaaseen on koottu käytännönläheistä tietoa erityisesti kaivon sijoittamisesta ja siihen vaikuttavista maa- ja kallioperäolosuhteista Suomessa. Pääpaino oppaassa on kohdistettu siihen, miten kaivon paikka määritetään ja mitä sen tutkimisessa tulee ottaa huomioon.
Opas esittelee erilaiset kuivakäymälämallit sekä tarjoaa muistilistan kuivakäymälöiden vertailuun.
Opas sisältää tiiviin selostuksen sisäkuivakäymälän hankintaan liittyvistä näkökulmista sekä muistilistan tärkeimmistä asioista.
Kompostoimalla kiinteää käymäläjätettä ja vanhentamalla käymälänesteet saadaan ravinteet hyödynnettyä maanparannusaineena ja lannoitteena.
Oppaassa esitetään erilaisia suunnittelunäkökohtia rakennusten vesihuollon järjestämiseksi siten, että lämmitysenergian tarve on vähäinen ja pakkasvaurioita ei aiheudu vapaa-ajan asunnoilla käytön väliaikoina. Myös vesihuoltojärjestelmän toimivuuteen talvikäytössä esitetään toimintamalleja.