Aineistopankki | Vesien kestävä käyttö | Tietokortti | Ruotsi
Finansiering av grundtorrläggningsprojekt
För att genomföra ett grundtorrläggningsprojekt är det möjligt att ansöka om investeringsstöd för jordbruk för en gemensam dikningsinvestering. Understödet söks elektroniskt från NTM-centralen via Livsmedelsverkets e-tjänst Hyrrä. Projektet som beviljas understöd ska främja miljöns tillstånd och ett hållbart produktionssätt.
Stöd för en gemensam dikningsinvestering kan sökas för grundtorrläggningsverksamhet som främjar miljöns tillstånd och ett hållbart produktionssätt. Grundtorrläggningsverksamheten kan exempelvis vara rensning, grävning och uppdämning av utfallsdiken, byggande av rördiken samt invallning av åkerområden och anläggande av pumpverk.
Grundtorrläggning kan utföras genom att dra nytta av naturliga planeringslösningar såsom tvåstegsdiken, slingrande fåror och översvämningsterrasser eller andra motsvarande lösningar eller konstruktioner. Understöd kan beviljas för nya grundtorrläggningsprojekt eller grundtorrläggningsprojekt som utförs i befintliga fåror, om de tar hänsyn till naturenliga planeringslösningar. Understöd beviljas inte för underhåll av en fåra i enlighet med en fastställd plan.
Nyttan som investeringen ger måste riktas till odlingsmark och flera än en gårdsbruksenhet.
Understöd kan sökas av en dikningssammanslutning enligt 5 kapitlet i vattenlagen eller en grupp av fastighetsägare eller innehavare av arrenderätt som kommit överens om en gemensam dikning till den del som dikningssammanslutningen medlemmar, fastighetsägare och arrendatorer är aktiva jordbrukare och nyttan av investeringen riktas till odlingsmark. På Livsmedelsverkets sida finns en definition på en aktiv jordbrukare.
Sökanden är antingen en dikningssammanslutning eller en av de aktiva jordbrukarna som genom inbördes avtal deltar i projektet. Personerna som deltar i understödansökan bör ha fyllt 18 år. Om även icke-odlingsmark (exempelvis en tomt eller en skogsfastighet) har nytta av projektet, kan prövningsbaserat vattendragsunderstöd (SRf 714/2015) ansökas för den delen efter att ansökan om understöd för gemensam dikningsinvestering har lämnats in.
Stödbeloppet är 40 % av de godtagbara kostnaderna. Det beviljade stödbeloppet är alltid över 3000 euro, dvs. investeringens totala kostnadsbedömning bör vara över 7500 euro (inklusive moms för dikningssammanslutningar, övriga 0 %). Under en period på tre skatteår kan investeringsstöd för jordbruk beviljas högst 1 500 000 euro per gårdsenhet.
Innan ansökan görs upp är det bra att vara i kontakt med NTM-centralen i den egna regionen. NTM-centralens sakkunniga ger råd om hur ansökan görs upp och berättar, vilka bilagor som behövs till ansökan.
Understödet söks elektroniskt från NTM-centralen via Livsmedelsverkets e-tjänst Hyrrä. Ansökan är samtidigt en dikningsanmälan enligt vattenlagen, ifall det inte är frågan om en dikningsplan som har fastställts i en dikningsförrättning eller av regionförvaltningsverket.
För att ansöka om understöd behövs FO-nummer och Suomi.fi-fullmakt för den som gör upp ansökan. I kapitel 10 som handlar om dikningssammanslutningens förvaltning i guiden Vesitalousisännöitsijän opas finns en anvisning om detta. Fråga vid behov råd av NTM-centralen i din egen region.
För gemensamma dikningsinvesteringar behövs inte affärsplaner, men åtminstone vid stora investeringar är det ändå bra att lämna in dem. Det finns inget krav på yrkesskicklighet, alltså behövs inga intyg. Dikningsplanen bör vara uppgjord med tillräcklig yrkeskunskap.
Sökanden ska skicka in en dikningsplan enligt 5 kapitlet 15 § i vattenlagen för dikningsprojektet. Om kraven på innehållet i en dikningsplan stadgas utöver i vattenlagen även i statsrådets förordning om vattenhushållningsärenden (1560/2011, 26 §). Vid ansökan om understöd för gemensam dikningsinvestering bör planen också innefatta planer enligt statsrådets förordning om strukturstöd till jordbruket (265/2023, 26 §) om konstruktioner, åtgärder eller naturenliga planeringslösningar som är ändamålsenliga för projektet i syfte att
Planerna godkänns vanligen i en dikningsförrättning, men i ett projekt som genomförs med inbördes avtal godkänns planerna i samband med behandlingen av ansökan. Om det är frågan om en grundreparation, kan även en uppdaterad och granskad plan för ett tidigare grundtorrläggningsprojekt användas som plan.
Understödet kan ansökas fortlöpande. Ansökningarna avgörs per stödperiod, som är:
Ansökningarna bedöms i enlighet med urvalskriterierna för investeringsstöd för jordbruket (punkt ”Investeringar som främjar miljöns tillstånd och ett hållbart produktionssätt, energiinvesteringar samt investeringar som främjar djurs välbefinnande och biosäkerheten”).
Understöd kan beviljas för nödvändiga och skäliga kostnader som investeringen medför. Kostnaderna bör grunda sig på sedvanlig prisnivå för motsvarande investeringar och kostnadsnivån vid tidpunkten när understödet söks.
Stöd betalas inte ut för kostnader som uppkommer av:
Understöd beviljas inte för en sådan investering, där arbetet har påbörjats före stödansökan har lämnats in (exempelvis det slutliga entreprenadavtalet har undertecknats eller arbetet påbörjats). Nödvändiga planeringskostnader som har uppkommit innan stödansökan har lämnats in är dock stödberättigade förutom om de har uppkommit före 1.1.2023.
Investeringarna ska verkställas inom två år från att stödbeslutet har fattats. Om stöd för investeringen har beviljats på basis av ett tillstånd som avses i vattenlagen eller markanvändnings- och bygglagen, vilket inte har vunnit laga kraft, räknas tidsfristen från att tillståndsbeslutet har vunnit laga kraft.
Tiden för verkställandet kan förlängas två gånger. Tiden kan förlängas högst för ett år i taget. Förlängningen ansöks av NTM-centralen innan beslutets giltighetstid går ut. Förutsättningen för att beviljas förlängning är att investeringen har börjat verkställas inom den utsatta tiden och att det finns en godtagbar orsak till att förlänga tidsfristen.
Ansök om utbetalning av investeringsstöd för jordbruk elektroniskt i tjänsten Hyrrä. NTM-centralen som fattat stödbeslutet ger vid behov handledning i ifyllandet av ansökan. Mer information om betalning av stödet samt ansökningsblanketter på Livsmedelsverkets sida om Investeringsstöd för jordbruk.
Investeringsstöd för jordbruk (ruokavirasto.fi)
Torrläggning av odlingsmark (vatten.fi)
Naturenliga metoder vid torrläggning (vatten.fi)
Vesitalousisännöitsijän opas (doria.fi, endast på finska)
Lag om strukturstöd till jordbruket 1476/2007 (finlex.fi)
Statsrådets förordning om strukturstöd till jordbruket 265/2023 (finlex.fi)
Vattenlag 587/2011 (finlex.fi)
Statsrådets förordning om vattenhushållningsärenden 1560/2011 (finlex.fi)