Aineistopankki | Vesihuolto | Tietokortti | Suomi
WehoPuts panospuhdistamo
WehoPuts panospuhdistamo on tarkoitettu kotitalousjätevesien käsittelyyn ympärivuotisessa asutuksessa. WehoPuts on biologiskemiallinen pienpuhdistamo, joka toimii panosperiaatteella. Wehoputs puhdistamo koostuu maahan asennettavasta säiliöstä, johon kuuluu kokoomasäiliöosa sekä prosessiosa, ja puhdistamoon kuuluvasta laitteistosta. Tuoteperheeseen kuuluu kaksi erikokoista puhdistamoa (WehoPuts 5 ja WehoPuts 10) sekä kyläpuhdistamot.
WehoPuts-pienpuhdistamot ovat aktiivilietepuhdistamoita, jotka toimivat panosperiaatteella. Jätevedet johdetaan ensin kokoomasäiliöön. Sieltä ne pumpataan panoksittain prosessisäiliöön, jonka vaiheisiin kuuluu ilmastus, selkeytys ja selkeytyneen jäteveden pumppaus purkuputkeen. Ilmastusvaiheessa prosessiin annostellaan saostuskemikaalia. Prosessisäiliön pohjalta pumpataan muutaman prosessin välein ylijäämälietettä takaisin kokoomasäiliöön. Pienimmissä malleissa ylijäämäliete voidaan suodattaa kuitukankaisen lietepussin läpi, jolloin lietevesi suodattuu takaisin prosessiin ja kiintoainetta jää lietepussiin. Isoimmissa malleissa ei ole suodatinpussia.
Jätevesistä aiheutuvaa orgaanista kuormitusta vähennetään biologisesti hajottamalla. Jäteveden fosforikuormitusta vähennetään sitomalla fosforia saostuskemikaalin avulla. Jäteveden typpikuormitusta vähennetään nitrifikaatio/denitrifikaatio -prosessilla ja sitomalla typpeä lietteeseen.
Jätevesien käsittelyjärjestelmään kuuluvat seuraavat vaiheet:
Tuoteperheen puhdistamot
Puhdistamo on asennettava laitetoimittajan ja suunnittelijan ohjeiden, piirustusten ja työselitysten mukaisesti.
Puhdistamon käyttö ja huolto
Puhdistamon hyvän toiminnan edellytyksenä on säännöllinen seuranta. Ohjauspaneelin seurannan lisäksi puhdistamon toimintaa tulee tarkkailla säännöllisesti esimerkiksi kerran viikossa katsomalla säiliöiden sisään. Poikkeavan toiminnan (mm. hajun, värin, äänen, virtausten) syyt tulee selvittää ja virhetoiminta korjata.
WehoPuts puhdistamo on tehdasvalmisteinen jäteveden pienpuhdistamo ja kuuluu harmonisoidun tuotestandardin EN 12566-3 soveltamisalaan, joten sillä on oltava CE-merkintä.
Suoritustasoilmoitus (Declaration of Performance, DoP) on edellytys CE-merkinnän kiinnittämiselle. Suoritustasoilmoitusta ja siinä ilmoitettujen ominaisuuksien testaukseen liittyviä raportteja voi tiedustella yritykseltä.
Standardinmukaisen testauksen tuloksia:
Liite A: Vesitiiviys (vesitesti) | Hyväksytty |
Liite B: Puhdistustehokkuus
|
Orgaaninen aine BOD7: 97%
Orgaaninen aine COD: 92% Kiintoaine: 90% Kokonaisfosfori: 90% Kokonaistyppi: 50% |
Liite C: Murtolujuus | Hyväksytty |
WehoPuts panospuhdistamoiden toimivuudesta löytyy puolueettomien tahojen tekemiä tutkimus- ja seurantatuloksia tavanomaisissa käyttökohteissa. Alla on linkkejä niihin tutkimustiivistelmiin, joissa WehoPuts on mukana.
WehoPuts 6 panospuhdistamo, Porvoo
WehoPuts 12 panospuhdistamo, Masku
WehoPuts 20 panospuhdistamo, Paimio
WehoPuts 24 panospuhdistamo, Nurmijärvi
WehoPuts 30 panospuhdistamo, Porvoo
WehoPuts panospuhdistamo, Sipoo
Ravinnesampo – Haja-asutuksen ravinnekuormituksen vähentäminen. Osa 1: Asumisjätevesien käsittely
Minwa hankkeen näytteenottoraportit vuosilta 2009-2010
Pienpuhdistamovertailun lopputulokset
Haja-asutusalueiden jätevesipäästöjen vähentäminen (MINWA)
Koontiartikkeli useista eri tutkimuksista vuosina 2003-2014
Tillsyn på minireningsverk inklusive mätning av funktion
Kiinteistökohtaisten jäteveden käsittelyjärjestelmien käyttötutkimus Imatran seudulla
Jätevesijärjestelmän suunnittelussa ja valinnassa kannattaa käyttää ammattitaitoista suunnittelijaa. Puhdistamon toimivuuden edellytyksenä on, että puhdistamo on asennettu oikein, ja sitä käytetään ja huolletaan valmistajan ohjeiden mukaan. Yksittäisen käyttökohteen puhdistustulos riippuu aina paikallisista olosuhteista, kuten jäteveden määrästä, laadusta ja lämpötilasta, sekä niiden vaihteluista.
Lisätietoa puhdistamosta voi kysyä valmistajalta: Uponor Infra Oy